SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

Petrovac, Konferencija „MAHAR“ 2015

Treća Konferencija zajednica Jevreja sa prostora bivše Jugoslavije
{youtube} v=9dAw-u8HyXA{/youtube}

Ovogodišnja, treća po redu konferencija „Mahar 2015“, je održana u hotelu „Palas“ u Petrovcu. Bilo je preko 400 učesnika sa prostora bivše Jugoslavije, Albanije, naši dragi gosti iz Mađarske, a poseban doprinos radu naše Konferenciju su dali : Profesor dr Michael Chlenov, Generalni sekretar Evro-azijskog jevrejskog kongresa, MSc Robert Singer- izvršni direktor Svjetskog jevrejskog kongresa i izvršni potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa, Dr Shimon Samuels, direktor za međunarodne odnose Centra “Simon Vizental”, g-din Joel Rubinfeld, predsjednika Belgijeske lige za borbu protiv antisemitizma, g-din Andras Heisler, predsjednik Federacije mađarskih jevrejskih zajednica, g-đa Ljiljana Mizrahi, advokat i počasni predsjednik Fonda Holokaust i NJ.E. ambasador Izraela u Republici Srbiji i nerezidencijalni ambasador u Crnoj Gori, g-din Yossef Levy ,g -din Omri Segelman, direktora za globalnu jevrejsku bezbjednost pri Svjetskom jevrejskom kongresu, g-đa Gabriela Jiraskova, asistent g-dina Segelmana u oblasti Upravljanja kriznim situacijama, g-đa Myriam Glikerman, WJC-sekretar, Arye Mekel, dugogodišnji diplomata iz Izraela.

 CHLENOV

 

JZCG, kao organizator Konferencije, ovom prilikom se zahvaljuje Evro - azijskom jevrejskom kongresu na finansijskoj pomoći, a posebno Generalnom sekretaru EAJC prof. dr Michaelu Chlenovu, uz izvinjenje što ova za nas važna informacija nije objavljena u biltenu" Mahar 2015"                 
                                                                                                                                                                    Prof.dr Michel Chlenov                                                                                   

Glavni politički savjetnik premijera Crne Gore, g-din Milan Roćen je otvorio Konferenciju, ističući između ostalog da je Crna Gora ponosna na svoju antifašističku borbu i činjenicu da u njoj nije bilo holokausta kao i dugom istorijom crnogorsko – jevrejskih odnosa. Jevrejska zajednica Crne Gore je najmlađa u svijetu, ali iako malobrojna, ima važno mjesto u crnogorskom društvu, utemeljenom na vrijednostima mira i sklada zajedničkog življenja pripadnika različitih naroda i vjeroispovijesti.

Prisutne na Maharu je pozdravio predsjednik JZCG, g-din Jaša Alfandari, “Na ovim prostorima ima oko 2500 Jevreja, a oni su ostaci jedne velike, prosperitetne, čuvene i ugledne zajednice koja je u Drugom svjetskom ratu potpuno uništena. Uzeo sam sebi u zadatak da okupim nas koji smo ostali, nas 2000 do 2500 ukupno. Da ne dozvolimo da nestanemo, da se asimiliramo, da ne dignemo ruke, da ne kapituliramo. Ako ništa drugo, makar jednom godišnje da se vidimo, da se družimo, našoj djeci i unucima da pokažemo ko smo mi.“

   

      otvaranje 1 slika 3     Jelena 2

Imajući u vidu da je antisemitizam u stalnom porastu kao i narastajuće probleme izbjegličke krize, teme na panelima su govorile o tome.

  • Na prvom panelu tema je bila „Jevrejska dijaspora danas uopšteno – odnosi između dijaspore i Izraela”, a glavni panelist MSc Robert Singer- Izvršni direktor Svjetskog jevrejskog kongresa i izvršni potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa. Sagovornici na panelu su bili g-din Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine i NJ.E. Arye Mekel, ambasador Izraela.
  • Drugi panel je bio na temu: “Koliko se Evropa promjenila”, glavni panelist Dr Shimon Samuels, direktor za međunarodne odnose Centra “Simon Vizental”. Sagovornici na panelu su bili: Profesor dr Michael Chlenov, Generalni sekretar Evro-azijskog jevrejskog kongresa i Dr Eli Tauber, savjetnik za kulturu i pitanja religije u Jevrejskoj zajednici Bosne i Hercegovine .slika 4
  • Tema trećeg panela je bila „Antisemitizam-nastavak starog ili je nešto novo”. Izlagač na ovu temu je bio g-dina Joela Rubinfeld, predsjednik Belgijeske lige za borbu protiv antisemitizma, a sagovornici su bili g-din Andras Heisler, Predsjednik Federacije mađarskih jevrejskih zajednica, g-đa Ljiljana Mizrahi, advokat i počasni predsjednik Fonda Holokaust i NJ.E. ambasador Izraela u Republici Srbiji i nerezidencijalni ambasador u Crnoj Gori, g-din Yossef Levy.
  • Izlaganje paneliste g-dina Omri Segelmana, direktora za globalnu jevrejsku bezbjednost pri Svjetskom jevrejskom kongresu, na temu: “Bezbjednosna situacija u jevrejskim zajednicama u dijaspori i kako je rješavati“, je bila četvrta i posljednja tema na ovogodišnjem Maharu. Sagovornici na panelu su bili g-din Jaša Alfandari, predsjednik Jevrejske zajednice Crne Gore i g-đa Gabriela Jiraskova, asistent g-dina Segelmana u oblasti Upravljanja kriznim situacijama.

 

Izložba "Nestali u holokaustu" 


 Izložba 

Ove godine program Mahara je obuhvatio i izložbu "Nestali u holokaustu", koju je pripremio i otvorio g-din Nenad Fogel, predsjednik JO Zemun.

 

U logorima Jasenovac i Stara Gradiška je stradalo preko 475 Jevreja svih uzrasata iz Zemuna. Žene i djeca su odvođeni  u Gradiški gdje su bili uglavnom odmah likvidirani, a muškarci su prvo korišćeni kao radna snaga, a potom su i oni ubijani. Ova izložba je posvećena njima.

 

Planirano je da izložba bude postavljena u 20 većih gradova nekadašnje Jugoslavije , sa Podgorica kao prvim gradom odakle izložba kreće, 26.10. u KIC "Budo Tomović".
TV Serijal "Adresa - Logor"


  eli

Na konferenciji "Mahar" je premijerno prikazan TV serijal "Adresa Logor" o stradanju Jevreja na Starom sajmištu u Beogradu. Serijal se sastoji od četiri trideseto minutne emisije za koje je  JZCG  dobila pravo prikazivanja, a uskoro će početi prikazivanje širom svijeta,  nakon prikazivanja u Podgorici u Kulturno -  informativnom centru "Budo Tomović", u ponedjeljak, 26.10.

 

Film govori o stradanju Jevreja u logoru na Sajmištu, nekadašnjem velikom izložbenom paviljonu , koji su Njemci formirali pošto nijesu bili zadovoljni načinom istrebljenja i uništenja Jevraja u Jajnicima, jer je to bilo sporo.

 

U obraćanju učesnicima dr Eli Tauber, savjetnik za pitanja kulture i religije u JZBiH, prije emitovanja serijala, je rekao da je, "Adresa Logor" u stvari pokušaj da se "obračuna" sa sistemom koji ne vodi brigu o spomenicima vezanim za Drugi svjetski rat, odnosno žrtvama koje su tada stradale.


 

Nastup hora „Braća Baruh“ iz Beograda

 

  21Učesnici Konferencije „Mahar 2015“ su bili u prilici da uživaju u nastupu jednog od najstarijih jevrejskih horova na svijetu „Braća Baruh“ iz Beograda. Maestralno je izvedena druga i deveta rukovet Stevana Mokranjca, „Haleluja“ Leonarda Koena, tradicionalne afričke pjesme „Syhamba“, „Shosholoza“, „Babethadaza“, zatim „Shalom aleichem“ i „Eli, Eli“ u aranžmanu Gila Aldema. Izvedene su i „Ose Shalom“ u aranžmanu Arie Levanon, „The lions sleeps tonight“ trojca Weiss, Peretti i Creatore, „Maspil Geim“ Šemjo Vinavera kao i druge poznate kompozicije.

 

Hor „Braća Baruh“ osnovan daleke 1879.g. kao „Srpsko-jevrejsko pevačko društvo“ mijenja naziv 1952.godine u spomen na trojicu braće iz poznate jevrejske porodice Baruh iz Beograda, sradalih u pogromima početkom Drugog svjetskog rata.

 

Tokom svog dugogodišnjeg rada, hor je priredio mnoštvo koncerata širom svijeta, a nastupio je i u Karnegi Holu u Njujorku 1978.godine. Horom su rukovodila neka od najznačajnijih imena koja su obilježila umjetničko-muzički život Srbije, a među njima i stariji Stevan Mokranjac. Sadašnji umjetnički rukovodilac hora je Stefan Zekić, pod čijom dirigentskom palicom je izveden nastup na Mahar-u i u KIC-u „Budo Tomović“ u Podgorici 25. okrtobara.Foto: Ivana Božović