SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

skala-radio-hor-Braca-BaruhU koncertnoj dvorani kotorske Muzičke škole pravi muzički gušt koji je Kotoranima priredio jevrejski hor Braća Baruh jedan od najboljih jevrejskih horova u svijetu.

U okviru obilježavanja godišnjice osnivanja Jevrejske zajednice u Crnoj Gori, ovaj hor nakon koncerta u Podgorici nastupio je  i u muzičkom Kotoru pozdravljen salvama aplauza.

Ovaj hor je osnovan kao Srpsko-jevrejsko pjevačko društvo ustanovljeno 1879. godine, a na njegov istorijat je podsjetio Nenad Radunović, sekretar opštinskog Sekretaraijata za kulturu.

Sadašnji naziv hor nosi u znak sjećanja na trojicu braće iz poznate jevrejske porodice Baruh iz Beograda stradale u pogromima početkom Drugog svjetskog rata.

Kotorani su uživali u različitom i spektakularnom repertoaru jevrejskog hora, njegovih vokalnih solista i instrumentalista.

Od klasičnog horskog pjevanja do modernijih, ali i etno dionica, pod dirigentskom palicom mladog i originalnog Stefana Zekića, koji je istovremeno i solista u nekoliko kompozicija.

Na kraju kao dar domaćinima jevrejski hor Braća Baruh otpjevao je i staru crnogorsku pjesmu “Još ne sviće rujna zora” zajedno sa  smjelim Kotoranima.