SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

U Jevrejskoj zajednici Crne Gore u utorak je otvorena biblioteka Dr Albert Vajs. Prisutnima su se obratili Jaša Alfandari, predsjednik Jevrejske zajednice Crne Gore, Jelena Đurović, nova potpredsjednica Jevrejske zajednice Crne Gore kao i Ljiljana Vuković, urednica biblioteke.

Biblioteka 1

Gospodin Alfandari je na početku obraćanja upoznao prisutne sa novom potpredsjednicom Jelenom Đurović i zahvalio se svima koji su pomogli stvaranje ove biblioteke. Gospođa Đurović je kazala kako se u liku i djelu dr Alberta Vajsa sažima sve ono što čini pravac djelovanja Jevrejske zajednice Crne Gore: snažan i nedvosmislen antifašizam, kao i jevrejski aktivizam.Dr Albert Vajs

“Dr Vajs je u Drugom svetskom ratu izgubio suprugu, dijete, majku… Bio je i ostao antifašista, koji je svojim drugovima logorašima govorio i o Marksu i o Lenjinu, ali i o Aristotelu i Čerčilu. Slušao je u logoru o Drugom zasijedanju AVNOJ-a i želeo da sa svojim saborcima učestvuje u stvaranju tog boljeg, pravednijeg društva. Njegov nepokolebljivi duh i želja za opstankom su upravo najveći razlog zašto nam je čast da ovu biblioteku nazovemo po njemu. U kovitlacu opšteg regionalnog revizionizma baš u Crnoj Gori u svakom smislu treba njegovati sjećanje na one koji su branili ljudske vrijednosti od civilizacijskog posrnuća kakav je bio Drugi svjetski rat, fašizam i nacizam", rekla je Đurović.  

Dr Albert Vajs (1905 – 1964) se prije II svetskog rata istakao kao aktivni javni radnik u jevrejskim organizacijama. Za vrijeme okupacije dospijeva u zarobljenički logor. Tokom cijelog zarobljeničkog perioda ističe se kao aktivni antifašista.

Po povratku u zemlju, aprila 1945, radio je u Državnoj komisiji za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača. Bio je godinu dana član jugoslovenske delegacije na Nirnberškom procesu. Postao je jedan od prvih eksperata u Jugoslaviji za međunarodno krivično pravo. Bio je nastavnik i profesor na višoj školi unutrašnjih poslova, na Visokoj školi političkih nauka i na Pravnom fakultetu u Beogradu. Između ostalog, učestvovao je u izradi stručnih elaborata za izručenje ratnog zločinca Artukovića, kao i o zlodjelima ustaša u inostranstvu. Bio je član komisije za prava čovjeka. Koliko je bio cijenjen kao visoki stručnjak i moralan čovjek, govori i činjenica da mu je povjereno saslušavanje nacističkog krvnika Ajhmana.

Bibliotečki fond trenutno čini oko 2000 naslova, od kojih je najviše onih iz oblasti proučavanja jevrejske religije, istorije i kulture, zatim prava, ekonomije i filozofije, ali i beletristike čiji su autori jevrejskog porijekla. Biblioteka ima i 3000 elektronskih knjiga.

Biblioteka ima čitaonicu i dostupnost kompijutera kao i mogućnost korišćenja fotokopir aparata.

Biblioteka će raditi od 8 do 16 časova uz mogućnost produženja rada u zavisnosti od potrebe korisnika.