SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

SEFER TORA
21.11.2014.godine

1912018 981571461857281 7190860553603531491 oCeremonija unošenja Sefer Tore u sinagogu je organizovana 21.11.2014.godine, uz prisustvo brojnih predstavnika iz vjerskog, javnog i kulturnog života Crne Gore, kao i prisustvo vrhovnog rabina Crne Gore, članova Zajednice, prijatelja i poštovaoca Jevreja u Crnoj Gori. Ovaj vrijedni dar je stigao iz Mađarske, tačnije iz Jevrejske zajednice Hodmezovasarhely. Delegacija u sastavu: Mikloš Sigeti predsjednik Zajednice I Gabor Ragucki-kantor je uručila poklon JZCG na svečanosti upriličenoj u sinagogi.

Sefer Tore je stara oko 150 godina. Potiče iz sjeverno-istočnog dijela Mađarske, Nyitra koji sada pripada Slovačkoj. Većina sadašnjih članova Jevrejske zajednice Hodmezovasarhely došla je iz tih krajeva I donijela Toru sa sobom kao znak sjećanja na domovinu. Naši dragi prijatelji iz Mađarske donoseći ovo istinsko blago u Crnu Goru iskreno su poželjeli ovoj mladoj Zajednici stabilan život. Ako je Tora pomogla Jevrejima iz Nytrea da započnu novi, bolji život, da opstanu kao zajednica i narod nadamo  se da će poštovanje Tore-Knjige života  doprinijeti da i nama put u bolje sjutra bude siguran i u skladu sa zapovijestima koje sadrži, jer je vjera najvažniji temelj Jevrejskog jedinstva.

Postoji izreka:,, Jedi komad hljeba i soli, pij malo vode, spavaj na goloj zemlji, živi životom mukotrpnim, ali se bavi Torom“. Zasluga što je jevrejstvo preživjelo i posle propasti jevrejske države pripisuje se odanosti Tori koja je vjekovima bila u središtu jevrejskog života. Jevrejski mudraci iz vremenu Drugog  hrama nijesu spasavali srebrno i zlatno posuđe nego Toru, pošto je ona bila istinsko blago Hrama.