SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

Trg i spomen obeležje u Kotoru Jan Karski
27.10.2014.godine 
dsc 6133 

U znak sjećanja na Jana Karskog i u čast stogodišnjice rođenja ovog poljskog humaniste i čovjeka koji je pokušao da zaustavi holokaust u parku kod fontane i zidina Starog grada zasađena je maslina i postavljeno spomen obilježje.
Maslinu, koja je dar KKL-JNF Balkan-kancelarije u Podgorici, su zasadili predsjednik JZCG Jaša Alfandari,  ambasador Izraela NJ.E. gospodin Jozef Levi, ambasadorka Poljske NJ.E. gospođa Grazyna Sikorska, gradonačelnica Kotora gospođa Maja Ćatović i gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović.
Parlament Poljske je 2014. godinu proglasio godinom Jana Karskog. On je heroj koji se borio protiv nacista, prikupljao podatke o stradanju Jevreja u getoima i logorima, a lično je apelovao i na američkog predsjednika Ruzvelta da zaustavi holokaust. Karski je dobitnik dva najveća odlikovanja u Poljskoj i SAD-u, Ordena bijelog orla i Medalje slobode i bio je počasni građanin Izraela.
„Jan Karski je pokušao upaliti svijetlo slobode, javiti o grozotama i stradanjima koje su se dešavale u nacističkim logorima širom Poljske, odbraniti ono što je bilo neodbranjivo. Poslije rata cijeli svoj život je posvetio tom cilju i uvijek isticao „nisam dovoljno napravio“, kazao je predsjednik Jevrejske zajednice u Crnoj Gori, gospodin Jaša Alfandari.
Prilikom svečanosti slučajno se zadesila grupa jevrejskih turista sa kruzera „Qeen Elizabeth“ koji nijesu mogli sakriti svoje emocije.
Nakon ceremonije, u parku koji se sada zove po Janu Karskom ambasadorka Poljske NJ.E.Grazyna Sikorska je otvorila izložbu The world knew posvećenu Janu Karskom u Galeriji solidarnosti.