SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

“ MAHAR“ 2014 –KONFERENCIJA U BUDVI
DSC 5907
U Budvi, u hotelu Avala po drugi put je održana konferencija zajednica Jevreja sa ex Yu-prostora. Svake godine imamo i goste –zajednice Jevreja sa Balkana. Prošle godine smo imali čast da svojim prisustvom uveličaju ovaj  značajni skup zajednice iz Grčke i Mađarske, a ove godine naši gosti su bile novoformirane zajednice Jevreja iz Albanije i sa Kosova. Organizator ove sada već tradicionalne manifestacije je JZCG, a pokrovitelji JVZC i EAJC.
Na konferenciji je bilo preko 350 učesnika što je mnogo manje nego lani, a razlog je bojkot pojedinih zajednica koje ovom prilikom nećemo imenovati, nećemo pričati ni o razlogu bojkota, samo ćemo obećati da će sljedeća konferencija biti još bolja i brojnija, jer kako reće naš predsjednik na otvaranju“njihov nedolazak i bojkot samo pokazuju i dokazuju da smo na pravom putu.“   
Konferencija MAHAR, što u prevodu znači sjutra, a u prenesenom značenju budućnost, trajala je 4 dana- od 23.10. do 26.10.2014.godine.
Prošlogodišnja odluka o održavanju ove konferencije u Budvi pokazala se odličnom, jer hotel Avala ima sve pretpostavke za uspješno sprovođenje  velikih događanja. Hotel je inače arhitektonski odlično urađen, smješten na samoj obali mora, ima puno prostora, modernu kongresnu dvoranu  i sve ostale sadržaje neophodne za ovako velike skupove.
Učesnici konferencije su stigli u Budvu u četvrtak, 23 oktobra u poslijepodnevnim satima. Svečano otvaranje konferencije je bilo u 18 časova u glavnoj konferencijskoj sali. Goste su pozdravili gospoda Jaša Alfandari, predsjednik JZCG  i Luciano Moše Prelević, glavni rabin Jevrejske opštine Zagreb i vrhovni rabin Crne Gore. Učesnicima se obratio i ministar za ljudska i manjinska prava u vladi CG, dr. Suad Numanović.
 Prve večeri  gospodin Členov je u ime EAJC uručio odlikovanje gospodinu Jaši Alfandariju, predsjedniku JZCG za  doprinos koji je pružio prilikom osnivanja  zajednica  Jevreja u sredinama gdje još nijesu bile formirane.
Najavljeni pozdravni govor  gospodina Juliusa Mainla, predsjednika Evroazijskog  jevrejskog kongresa je izostao zbog njegove spriječenosti da doputuje u Budvu.
Drugog dana, u petak, 24. oktobra od 10-12 časova, u glavnoj konferencijskoj sali, predavanje je održala dr Sonja Tomović-Šundić, savjetnica predsjednika Crne Gore zadužena i za pitanja manjina. Do sada je objavila osam stručnih knjiga iz područja filozofije, antropologije i estetike, redovna je profesorica Univerziteta Crne Gore i od 2010.godine je izabrana za dekanicu Fakulteta političkih nauka. Predavanje je održala na temu „Korijeni Anti-Semitizma u savremenom svijetu“.
Istog dana predavanje je održao gospodin Mihail Členov, ( doktor antropologije) koji je generalni sekretar Evroazijskog jevrejskog kongresa i predsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa. Poslije njegovog izlaganja je uslijedila panel diskusija na temu „Antisemitizam u savremenom svijetu“.
Tema poslijepodnevne panel diskusije bila je „Problem asimilacije“ a učesnici: Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH, jedan od inicijatora obnove jevrejskog kulturnog, prosvjetnog i humanitarnog društva“ La benevolencija“ i  njegov prvi potpredsjednik, zatim izvršni direktor fondacije Soroš, ambasador Bosne i Hercegovine u Švajcarskoj. Pored Fincija u panel diskusiji na ovu temu učestvovao je  i Luciano Moše Prelević, vrhovni rabin Crne Gore.
Nakon predavanja u večernjim satima u „Staklenoj dvorani“ organizovana je Gala večera:
- Kabalat Shabbat -paljenje svijeća i molitva
- Mješoviti pjevački hor „Lira“ iz Zagreba, Jevrejska opština Zagreb, održao je svečani koncert. „LIRA“ je ujedno u Budvi obilježila i 60 godina svoga rada.
Trečeg dana u 16 časova je održana panel diskusija na temu“Liderstvo u jevrejskim zajednicama“, a u diskusiji su učestvovali Davor Salom, savjetnik za ljudska prava i dr Eli Tauber, savjetnik za kulturu Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine, kao i Amos Dojaka,  predstavnik Jevrejske zajednice Albanije.
Četvrtog dana gost konferencije je bio NJ.E. Jozef Levi, ambasador Izraela u Srbiji i nerezidentalni ambasador u Crnoj Gori. Tema njegovog predavanja je bila „Jevrejska emigracija danas/odlasci iz Evrope za Izrael“ posle kojeg  je uslijedila diskusija.
Moderator razgovora uz predavače je bila Jelena Đurović, novinarka i urednica „Agitpopa-a“, i  novinarka B92. Gospođa Đurović je do sada objavila dva romana, a poznata je i po obradi tema iz kulture u kojima kritikuje pojave u društvu koje se protive demokratskim principima.
Za vrijeme konferencije  organizovan je poseban program za najmlađe.
Bilo je ovo korisno iskustvo, lijepo druženje zasnovano na razmjeni mišljenja i uspostavljanju boljih međuljudskih odnosa koji će pomoći u jačanju dalje saradnje.