SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

Roš Hašana, 24.09.2014.godine

Nijedan mjesec u jevrejskom kalendaru nema toliko praznika kao mjesec Tišri. Kalendarski mjesec  koji dolazi iza njega zove se Hešvan ili ga ponekad zovu Mari-Hešvan jer riječ “mar”znači gorak zbog činjenice da ne sadrži ni jedan praznik.

Tišri počinje Novom godinom, praznikom Roš Hašana. Tradicionalni hebrejski pozdrav za Roš Hašanu jeste „šana tova“, u prevodu dobra godina, ili “šana tova ve metuka” što znači dobra I slatka godina.
Ove godine, po zalasku sunca po prvi put u našoj sinagogi uz službu Kidiš, blagoslov hljebova I poseban blagoslov voća je obilježena Roš Hašana. Pored članova Zajednice, poštovanje su nam svojim prisustvom I ovom prilikom ukazali brojni uvaženi gosti iz vjerskog, javnog I kulturnog života Crne Gore kao I prijatelji Zajednice.
Tradicionalno su posle molitve posluženi jabuke I med koji simbolizuju “slatku novu godinu”, urme, okrugli bijeli upleteni hljeb“ hala“ koji simbolizuje zaokružene godišnje cikluse I nar kako bi godina bila ispunjena sa onoliko dobra koliko nar ima zrna. Nar ima tačno 613 zrna, koliko ima I božijih zapovijesti, od čega se 365 odnosi na ono što se ne smije činiti, a 248 na ono što treba  činiti.

 Roš Hašane je uvod u post i 10-dnevno pokajanje  Jom Kipur. U tom periodu se svaki Jevrejin pokaje za učinjene grijehe I prestupe, jer ih je činio „slobodnom voljom”. Iskreno kajanje, priznanje riječima odnosno molitvom, davanje milostinje siromašnijima od sebe “učiniće da Gospod Bog oprosti I presudi veliku dobru godinu”.
Ove Nove jevrejske godine po prvi put zabilježen je veoma važan podatak da više Jevreja živi u Izraelu nego u SAD-u. Uoči Nove 5770. godine u Izraelu živi 5,7 miliona Jevreja, u SAD-u 5,4 miliona, a ukupno u svijetu oko 14 miliona Jevreja. Broj Jevreja je povećan za ravno sto hiljada proteklih godinu dana, 85.000 u Izraelu I 15.000 u dijaspori. Prema procjenama u svijetu je 1934.godine bilo 17 miliona Jevreja, a tokom Drugog  svjetskog rata stradalo je šest miliona. Jevrejem se smatra onaj koga je rodila Jevrejka.