SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

Pesah

PESAH 2
Proslava Pesaha ili Pashe, jednog od najznačajnijih Jevrejskih praznika traje 8 dana, ove godine, od 3 - 11aprila. Pesah je sjećanje na Egzodus - bijeg iz ropstva, izlazak iz Egipta, kada je Mojsije poveo narod u Obećanu zemlju.

U Hebrejskom jeziku Pesah se još naziva:

-        Hag Ha-macot (praznik beskvasnih hljebova)

-        Z’man Herutenu (praznik slobode)

-        Hag Ha’ aviv (praznik proljeća)

 

Sa ciljem da se očuva i njeguje običajnost jevrejskog naroda i njegovog nacionalnog identiteta, tradicionalna proslava Pesaha - hodočasnog praznika, je ove godine obilježena u Kotoru u restoranu Elas, u petak 03.04.2015. Okupili su se članovi Zajednice iz cijele Crne Gore, pa su zajedno sa prijateljima i uvaženim gostima proslavili Pesah. Proslava je počela „Seder večerom“ - obrednom večerom, uz molitvu, čitanje Hagade i drugim običajima koji su obavljeni po strogo utvrđenom redu. Hrana je poslužena u „Kearat Seder“ - velikim tanjirima, na kojima je bilo servirano sve što je potrebno za ovu večeru: pileća krilca, voće, salata, macot- beskvasni hljeb i gorke trave koje podsjećaju na težak život u misirskom ropstvu.

Evro-azijski jevrejski kongres (EAJC) obezbijedio je sredstva za kupovinu macesa članovima jevrejskih zajednica koje pripadaju ovoj organizaciji. Tim povodom, uz želju za radostan i košer Pesah, obratio nam se predsjednik, gospodin Julijus Majnl:

„Dok slavimo ovaj veliki praznik, sjećamo se Egzodusa iz Egipta i nepodnošljivog faraonovog ugnjetavanja. Nakon više hiljada godina od tog događaja naš narod se svaki put iznova ujedinjavao na svom putu ka slobodi.

Posle užasa holokausta Jevreji su još jednom zakoračili tim putem i ponovo stvorili državu Izrael. Vratili su se slobodi i u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza onda kada su se izborili za pravo da upražnjavaju svoju tradiciju onako kako je od Boga rečeno.

Tokom godina maces je postao simbol za izbavljenje iz ropstva i put u slobodu. Zato ga šaljemo jevrejskim zajednicama našeg regiona. Nadamo se da će sve nas ovaj praznik i maces podsjetiti na posvećenost zavjetima predaka i jevrejsku solidarnost sa onima koji su još izloženi progonima i šikaniranju i kojima je potrebna naša podrška.“

Pozdravljamo vas uz poruku Pesaha – svojom duhovnom snagom idite prema svjetlosti , a svima koji slave želimo srećan Pesah sa tradicionalnim pozdravom:

                                         HAG PESAH SAMEAH!