SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

fotografija PurimPurim, jedan od najveselijih jevrejskih praznika, je obilježen u prostorijama Jevrejske zajednice Crne Gore.

Posebno su bili veseli najmlađi članovi naše Zajednice, koji su sa svojim drugarima proveli nekoliko sati u zanimljivom programu. Ovog Purima, dječiji svijet je dominirao. Raznolikost maski, divan muzički program koji su sami osmislili, njihova ushićenost i želja da uče o istoriji i kulturi svojih predaka kroz čitanje priča o Esteri, je bilo u skladu sa tradicionalnom proslavom praznika.  

Purim je praznik koji Jevreji slave preko 2000 godina, a on obilježava oslobađanje Jevreja u vrijeme progona u Persiju, u doba cara Ahašvera. Tokom ovog praznika rad nije zabranjen, ali se odobravaju mnogi znaci radosti koji u judaizmu nijesu sasvim uobičajni.

Ime praznika „Purim“ potiče od riječi „kocka“ koja upućuje na „bacanje kocke“, jer je Haman na taj način planirao da odredi datum kada će uništiti Jevreje.

Veliki carski vezir kralja Ahašvera je planirao da pobije sve Jevreje, ali je njegov plan spriječila Estera, jer je ona nagovorila Kralja da, umjesto Hamana, na njegovo mjesto postavi Mordehaja, koji je u to vrijeme bio dvorski službenik i Esterin staratelj. Umjesto žrtve, Jevreji su postali pobjednici. Dan posle ove pobjede je proglašen za praznik gozbe i veselja.

Ovaj praznik pada u periodu od kraja februara do kraja marta, a slavi se 14-tog dana mjeseca adara po jevrejskom kalendaru. Praznik počinje postom (po ugledu na Eesterin post).