SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

HANUKA-PRAZNIK SVJETLOSTI I SLOBODE
24.12.2014.godine
Hanuka
Jevreji po zalasku sunca počinju da slave Hanuku-praznik svijetlosti  i slobode. Ovaj praznik predstavlja proslavu pobjede Jevreja Makabejaca nad paganskom helensko-asirskom vojskom, kao i proslavu posvećenja Drugog Hrama koji je oskrnavljen tokom helensko-asirske okupacije Jerusalima.

JZCG je proslavila praznik Hanuku u sinagogi. Svijeće za ovaj veliki praznik svjetlosti upalili su članovi Zajednice i naši dragi gosti. Za ovu priliku se koristi poseban osmokraki svijećnjak“Hanukija“sa posebnim dodatnim devetim krakom za svjećicu na sredini svijećnjaka. Svijeće gore tokom svih osam dana i noći proslave praznika.

Ovom inače veselom prazniku dodatnu notu radosti je pružilo prisusvo naših najmlađih članova. Uživali smo dok su djeca po prvi put palila svijeće smještene na malim svijećnjacima, koje je posebno za njih donio naš rabin, gospodin Luciano Moše Prelević
.

Gosti i članovi Zajednice su posluženi sa tradicionalnom hranom a to su krofne i palačinke od krompira-“latkes“na jidišu, koja se priprema sa dosta ulja u znak sjećanja na čudo koje se desilo kada je mala količina ulja(dovoljna da gori samo jedan dan) gorela osam dana i noći.