SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

 27 januarNa današnji dan prije 71-u godinu oslobođen je koncentracioni logor Aušvic. Ovaj značajan datum, 27.januar, Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je Međunarodnim danom sjećanja na žrtve Holokausta. Tom prilikom je oslobođeno 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti.

JZCG je i ove godine zajedničkim programom sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i Ministarstvom prosvjete u Gimnaziji „S.Škerović“ obilježila, odnosno odala počast žrtvama nacizma i upozorila javnost na opasnost opakog zaborava zločina, jer slijedeći onu grčku rečenicu „Ako se zločini zaborave, oni će opet doći.“ A mi polako zaboravljamo.

U okviru programa je prikazan TV film „Adresa Logor“, (koji je dio projekta "logori Drugog svjetskog rata u Beogradu") autorice Jugoslave Široke, u realizaciji CZKD iz Beograda, kome su predhodile uvodne riječi predsjednika JZCG Jaše Alfandarija, dr Suada Numanovića, ministra za ljudska i manjinska prava, direktorice Gimnazije Zoje Bojanić-Lalović, mr Vesne Kovačević, profesorke istorije. Zajednička ocjena svih je da ovu priliku treba da iskoristimo za zajedničko jačanje snaga protiv racističke mržnje i svih devijantnih pojava. Konstantnim ponavljanjem, isticanjem i sjećanjem na žrtve, preživjele, spasioce i oslobodioce možemo spriječiti povampirenje nacističke aveti.