SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

Sastanak Mješovite komisije za praćenje sprovođenja Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Jevrejske zajednice u Crnoj Gori, održan je u ponedjeljak, 28. 12. 2015. godine u prostorijama Jevrejske zajednice Crne Gore. Sjednici su prisustvovali predstavnici Vlade tjs. Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Ministarstva prosvjete i predstavnici Jevrejske zajednice Crne Gore.

Na sastanku su razmotrena sljedeća pitanja:

  • Obilježavanje 27.januara - Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta
  • Realizacija postupka zaštite Sefer Tore kao kulturnog dobra
  • Organizovanje izložbe UNESCOa u CG - "People, Book, Land.."
  • Biblioteka Jevrejske zajednice Crne Gore, mogućnost korišćenja od strane škola, Univerziteta CG, razmjena ideja, predlozi...
  • Ostala tekuća pitanja

Dogovoreno je da se 27.januara u JU Gimnaziji "Slobodan Škerović" za učenike II i IV razreda organizuje javni čas i da se prikaže film posvećen žrtvama Holokausta u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i drugim relevantnim organizacijama.

U cilju podizanja svijesti kod mladih ljudi o značaju poštovanja ljudskih prava i podsicanju tolerancije, dogovoreno je da se časovi ovog tipa organizuju širom Crne Gore.

Postupak oko zaštite Sefer Tore kao kulturnog dobra je pokrenut pošto je JZ prikupila sva neophodna dokumenta i proslijedila Ministarstvu kulture .

Izložba "People, Book, Land", čiji je cilj predstavljanje istorije Jevreja od najstarijih dana do danas i njihove veze sa Izraelom, posle velikih, kulturnih centara poput Pariza i Londona će biti postavljena u Podgorici.

Rad na opremanju i popuni bibliotetečkog fonda je u toku.