SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

SREĆNA ROŠ HAŠANA 5778

 Nova godina, najstariji od svih praznika, po prvi put je obilježen prije više od 4000 godina, u Mesopotamiji, u drevnom Vavilonu. Od tada su se kroz istoriju mijenjali religijski sistemi, kalendari, načini računanja vremena pa i dan kada se dočekuje Nova godina. Koliko naroda toliko i običaja vezanih za obilježavanje ovog praznika.

Kod Jevreja, Nova godina je duhovni praznik kojim se obilježava godišnjica stvaranja svijeta. Datum je promjenljiv zbog promjene solarno-lunarnog kalendara.

Ove 2017, Roš Hašana je počela sa zalaskom sunca, 20.septembra.  Članovi Jevrejske zajednice Crne Gore, obilježili su je uz paljene svijeća, molitvu i košer hranu koja je tradicionalno pripremljena u domu rabina Arija Edelkopa. A zašto želimo da Nova godina bude svima dobra i slatka, kroz priču podsjetio nas je rabin:

Jednom prilikom Reb Moše Shnerson je upitan: “Zašto želimo jedan drugom dobru i slatku godinu, dok umačemo jabuku u med?”

Reb Moše je odgovorio:” Koja je razlika između pčele i muve?

Muva traži prljavštinu čak i u najljepšem i najčistijem okruženju; sa druge strane pčela traga za cvijećem i ugodnim mirisom čak i na najprljavijim mjestima.

Zato, budimo pčela!!

                                                                           Shana Tova Umetuka