SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

UDAREN TEMELJ ZA IZGRADNJU SINAGOGE U PODGORICI

 

 

Jevrejska zajednica Crne Gore je ovogodišnju Hanuku obeležila veoma posebno i svečano.

Naime, u nedelju 17. decembra (29. Kislev 5778) udaren je temelj za početak izgradnje prve Sinagoge u Podgorici.

Kako je i najavljeno na konferenciji MAHAR u novembru, ovaj novi jevrejski Hram će biti izgrađen u rekordnom roku a ovo je jedna od prvih posleratnih Sinagoga na tlu Evrope.

 Predsjednik Jevrejske zajednice Crne Gore, Jaša Alfandari, pozdravio je zajedničke napore svih relevantnih aktera u državi i društvu da pomognu Jevrejskoj zajednici da realizuje projekat izgradnje sinagoge u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, sinagoga će predstavljati mjesto na koje su dobrodošli svi ljudi dobre volje i namjere.

"Vrhovni rabin Crne Gore Luciano Moše Prelević poželio je da izgradnja ovog vjerskog hrama bude još jedan značajan doprinos jačanju povezanosti među ljudima", piše u saopštenju.

Navodi se da sje rabin Jevrejske zajednice Crne Gore Ari Edelkop pročitao blagoslov za Hanuku, nakon čega je predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću ukazana čast da upali Šamaš na Menori.

"Vujanović je zahvalio Jevrejskoj zajednici na doprinosu ukupnom suživotu u Crnoj Gori, ulozi koju ima u jačanju mira, tolerancije, poštovanja prema drugim religijama i kulturama, odnosno njenom značaju u jačanju multikulturalnog i multikonfesionalnog karaktera Crne Gore", piše u saopštenju.

Svečanosti su prisustvovali predsednik Crne Gore Filip Vujanović, gradonačelnik Slavoljub Stjepović, bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša, NJ.E. nerezidentna ambasadorka Izraela u Crnoj Gori Alona Fišer Kam, NJ.E. počasni konzul Crne Gore u Izraelu Nimrod Rinot i veliki broj verskih velikodostojnika.

Polaganju kamena temeljca i obeležavanju praznika uveličali su i crnogorski Jevreji ali i članovi jevrejskih zajednica iz susednih država – Srbije, Kosova itd.

Temelj novog Hrama su položili predsednik Jevrejske zajednice Crne Gore Jaša Alfandari, rabini Lucijano Moše Prelević i Ari Edelkopf kao i Zoran Bećirović.

 Alfandari je uručio zahvalinice Stijepoviću, Mugoši i Bećiroviću za doprinos u ovom značajnom projektu.

 Hanuka je Festival svjetla i slavi se tokom osam noći.

 Tim se praznikom spominje događaj iz 164. pne. kad je, nakon trogodišnjih progona i borbi, ponovno posvećen jerusalimski Hram. Seleukidski kralj Antioh IV. Epifan, je bio zabranio jevrejske obrede u Hramu, te uspostavio molitve Zevsu Olimpskom. To je Jevreje navelo na pobunu, u kojoj su ih predvodili Makabejci. Nakon Epifanove smrti Hram je očišćen i ponovno posvećen.

 S ovim događajem povezana je legenda o svjetiljci koja je nastavila gorjeti u Hramu, premda za nju nije bilo dovoljno ulja. Hanuka je tako ostala bitno praznik svjetla.