SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

KOMEMORACIJA ŽRTVAMA HOLOKAUSTA

 U četvrtak, 25.januara, Jevrejska zajednica Crne Gore obilježila je Međunarodni dan sjećanja na žrtave Holokausta. Sala DODEST, KIC-a „Budo Tomović“ je bila puna.

Molitve za pokoj nevinim žrtvama pročitao je rabin Ari Edelkop. Sa simbolično upaljenih 6 svijeća za 6 miliona zauvijek izbrisanih života evropskih Jevreja, predsjednik Jevrejske zajednice Crne Gore g-din Jaša Alfandari je pozdravio prisutne.

U vremenu punom izazova i iskušenja podrška i prisustvo pripadnika SUBNOR-a i antifašista Crne Gore nije izostala. Potpredsjednik ove organizacije g-din Slobodan Simović je kroz prigodan govor poslao jasnu poruku mira, ističući vrijednost slobode i obavezu afirmacije borbe protiv fašističke ideologije.

Programu koji je bio edukativnog karaktera sa ciljem da se njeguje kultura pamćenja dale su doprinos mr Vesna Kovačević, profesorica istorije i mr Sanja Bogojević, profesorica italijanske književnosti.

 Prikazan je i snimak logora Aušvic i kratkometržni film „1943-1997“ Ettora Scola, italijanskog reditelja.

Zahvaljujemo se svima što zajednički sa nama njeguju sjećanje na žrtve Holokausta, a posebno smo radosni što su na komemoraciji u velikom broju bili prisutni srednjoškolci, učenici iz Gimnazije „Slobodan Škerović“ iz Podgorice, Gimnazije „Njegoš“ iz Danilovgrada, SSŠ “Ivan Uskoković“ kao i učenici završnih razreda OŠ “Vladimir Nazor“, te su time pokazali posvećenost da tragediju koja je nastala kao posledica Holokausta pretoče u trajno sjećanje.