SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

 

Jevrejska zajednica obilježila Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, 27.januar, obilježen je prigodnim programom u petak, 25.01. 2019. u sali DODEST, KIC-a Budo Tomović, u Podgorici.

Molitvom za dušu i paljenjem šest svijeća za šest miliona ubijenih Jevreja, djece, žena i muškaraca, zauvijek nestalih u genocidu bez presedana, počelo je obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Impresionirana prisustvom mladih ljudi, H.E. Alona Fišer Kam, nerezidentna ambasadorka Izraela u Crnoj Gori, podsjetila je na važnost širenja znanja među njima. Crna Gora, koju, inače karakteriše dobra “klima”; otvorenost, vjerska i kulturna tolerancija, olakšava obnovu jevrejskog života: “Danas, kada obilježavamo Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, Crne Gora može da bude ponosna na svoju istoriju, dok antisemitizam širom Evrope, podiže svoju glavu. Zato je važno što je Crna Gora prihvatila inicijativu da obilježi ovaj datum i zvanično u Parlamentu.”

Njegujući antifašističko nasleđe već više od sedam decenije, predstavnici SUBNORA i Antifašista Crne Gore istakli su značaj širenja znanja među mladim generacijama, posebno u vremenu kada su antisemitizam, homofobija, rasizam i druge devijantne pojave u porastu. Slobodan Simović i Slobodan Bato Mirjačič, predstavnici ovog pokreta prenijeli su nam njihovu duboku posvećenost stalnoj borbi kako bi se ovim pojavama stalo na kraj.

Sjećajući se ubijenih iskazali smo poštovanje i preživjelim, bez čijih svjedočenja ne bismo ni znali šta se tačno događalo. Kako ih je svakim danom sve manje, obavezni smo graditi most sječanja za naraštaje koji dolaze, da se lekcija nikada ne zaboravi, što je mr Vesna Kovačević, profesorica istorije, u Gimnaziji „Slobodan Škerovič“, u Podgorici, i učinila kroz sjećanja na Elija Vizela.

Možda bi istorija drugačije izgledala da nije bilo ignorantnog ponašanja građanja kao i zvaničnih institucia, koji su ćutali i okretali glave pred tolikim obimom zločina, istakla je prof Biljana Babović, koja je učestvovala u programu sa svojim učenicima.

Programom i obračanjem naših uvaženih gostiju sjećali smo se Holokausta, najvećeg zločina u istoriji čovječanstva nad jednim narodom, jer:

„Bez pamćenja, nema kulture,

Bez pamćenja, ne bi bilo civilizacije,

Ne bi bilo društva, ne bi bilo budućnosti.

Na kraju krajeva, Bog je Bog zato što pamti.“ Eli Vizel.