SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

Književno veče Dragane Kršenković - Brković

  

U ponedjeljak, 18.marta 2019. godine, u Jevrejskoj zajednici Crne Gore organizovano je književno veče Dragane Kršenković Brković. Kroz razgovor sa književnim kritičarem i publicistom Vlatkom Simunovićem, autorka je predstavila svoje književno ostvarenje „Izgubljeni pečat“.

Temu za ovaj roman Kršenković - Brković je pronašla u drevnom Jerusalimu, gdje njeni junaci sanjare čutljivi, a istovremeno strastveno žive život ispunjen legendama koje dolaze do njih. Roman je koncipiran kroz tri priče međusobno povezane legendom o postojanju Asgardskih pečata i mjesta na „kome su sve naše nade i snovi mogući“.

Kršenković-Brković odslikava Jerusalim najljepšim bojama, predstavlja nam njegove vrijednosti, ljepote i tajne, približava ga vjerno i dok sklapamo mozaik prateći njene junake, jedva možemo povjerovati da ga nije nikada posjetila.

„Meka, blistava koprena već je uspela da prekrije i zatomi visoku, nekoliko stoleća staru, zgradu sa leve strane, njene uske prozore uokvirene kamenim reljefima i nešto viši toranj sa isturenim, polukružnim prostorom na njegovom dnu, potom tunel sa uskim prolazom koji je, kroz vijugave uličice Starog Grada popločane glatkim, oblim kamenjem, izlazio na Herodovu Palatu, kao i tek procvetale grane prastare masline koja je, stešnjena okolnim zidovima, odolevala vremenu i novim navikama ljudi.“

Iako je svijet u kome živimo ispunjen mržnjom, nasiljem, težnjom za moći, traganje za univerzalnim vrijednostima, za ljepotom i dobrim je važan sloj romana i jasna poruka čitaocima bez obzira na boju kože, rasu, versku pripadnost.

Razlike postoje u kulturama i u književnostima, razlike postoje među ljudima, a zajedno čine neiscrpni izvor bogatstva. Cilj bogatstva je da spaja, a ne da nas razdvaja, jasna je poruka ove književne večeri.

Pored”Izgubljenog pečata”, Dragana Kršenković - Brković je napisala i roman „Atelanska igra“ dvije zbirke pripovjedaka „Gospodarska palata“ i „Vatra u Aleksandriji“, zbirku dramskih tekstova „Iza nevidljivog zida“ i knjige za djecu „Tajna plavog kristala“, „Duh Manitog jezera“, „Tajna jedne Tajne“ i „Muzičar s cilindrom i cvetom na reveru“.

Kršenković-Brković je diplomirala na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, i Dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Magistrirala je na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Bila je gost rezidencijalnih programa za pisce u Beču, i Pečuju, stipendista vlada SAD i Austrije. Zastupljena je na evropskom portalu za književnost Traduki sa romanom „Izgubljeni pečat“. Za književnu nagradu „Meša Selimović“ selektovana su oba njena romana, a dobitnica je više nagrada za knjige i dramski tekst za djecu.