SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

27. JANUAR MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

 Jevrejska zajednica Crne Gore je obilježila Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, 27. januar kada je 1945. godine oslobođen nacistički logor Aušvic u kojem je tokom Drugog svjetskog rata stradalo najmanje milion i trista hiljada ljudi.

Komemoracija je održana u Multimedijalnoj sali KIC-a „Budo Tomović“ u Podgorici na kojoj se obratio predsjednik Jevrejske zajednice Crne Gore Đorđe Raičević. O Holokaustu i njegovim posljedicama govorio je i Generalni sekretar SUBNOR-a i antifašista Crne Gore Dragan Mitov Đurović i Maayan Ben Tura, zamjenica ambasadorke Izraela u Srbiji i Crnoj Gori, koja je naglasila: „Nikada više. Nema kraja sjećanju.“

 

Jevrejski narod se sjeća svake žrtve Holokausta, kao i onih one koji su rizikovali svoje živote kako bi ih spašavali.

Divnu priču porodice Petra Zankovića, dobitnika priznanja „Pravednik među narodima“, koja afirmiše opšteljudske principe, s ponosom čuvaju potomci. Posebno dirljivo je bilo obraćanje Petrove osmogodišnje unuke Mije Zanković.

Laura Papo Ostojić je specijalno za ovu priliku došla iz Sarajeva. Nije zaboravila Crnu Goru ni Berane i divne ljude koji su je spasili tokom Drugog svjetskog rata. Slušali smo sa pažnjom njene riječi, jer dešava se danas da priče preživjelih završe u praznini, u ravnodušnosti, čak i u poricanju.

U programu su učestvovale i profesorice Vesne Kovačević i Zvezdana Lakić sa svojim učenicima, čime je dat doprinos očuvanju sjećanja na žrtve, preživjele, njihove porodice i sve one koji su učestvovali u borbi protiv fašizma, antisemitizma i zla koje je razorilo Evropu tokom Drugog svjetskog rata i skoro uništilo jedan čitav narod.

Komemoracija je završena molitvom i paljenjem svijeća.