SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

Sjednica Mješovite komisije

Saradnja Jevrejske zajednice u Crnoj Gori i Vlade Crne Gore

   Jevrejska zajednica nesumnjivo daje značajan doprinos međuvjerskoj sinergiji u Crnoj Gori kroz inkluzivan pristup i dijalog na različite teme od zajedničkog interesa. Potvrđeno dobra saradnja Vlade Crne Gore i Jevrejske zajednice u Crnoj Gori bila je predmet razgovora članova/ica Mješovite komisije za praćenje sprovođenja Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Jevrejske zajednice u Crnoj Gori.

Redovni, dvanaesti sastanak Mješovite komisije je održan  22. jula 2020. u prostorijama Jevrejske zajednice Crne Gore. Razgovarano je o predlogu naše Zajednice da se pokrene inicijativa za usvajanjem pravno neobvezujuće radne definicije antisemitizma, koju je IHRA (Međunarodna alijansa za sjećanje na holokaust) usvojila u Bukureštu 26. maja 2016.

“Antisemitizam je određena percepcija Jevreja, koja se može izražavati kao mržnja prema njima. Usmeno, pismeno i fizičko ispoljavanje antisemitizma koja su usmjerene direktno prema Jevrejima ili ne-Jevrejima i/ ili prema njihovoj imovini, prema jevrejskim zajednicama i njihovim vjerskim objektima.”

Kako je dogovoreno, ova inicijativa, kao i inicijativa za članstvom Crne Gore u ovoj organizaciji je poslata u dalju proceduru Ministrastvu vanjskih poslova.

U vezi sa očuvanjem kulture jevrejskog naroda, planirano je obilježavanje kulturne manifestacije “Evropski dani jevrejske kulture”.