SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

IZLOŽBA "PIŠČEVA PRIČA - S.Y. AGNON, ŽIVOT I KNJIŽEVNOST

EVROPSKI DANI JEVREJSKE KULTURE

Izložba „Piščeva priča - S.Y. Agnon, život i književnost“

28.9.2020.

  U organizaciji Jevrejske zajednice Crne Gore, a u okviru manifestacije „Evropski dani jevrejske kulture“, otvorena je izložba „Piščeva priča - S.Y. Agnon, život i književnost“, u galeriji „Risto Stijović“ u Staroj Varoši.

Prisutnima se na početku obratio Vuksan Vuksanović, glavni administrator Glavnog grada, koji je podsjetio na istorijski dobre odnose Crnogoraca i Jevreja, a koji se nastavljaju i danas.

Potom je prisutne pozdravila Nina Ofner Bokan, predsjednica Jevrejske zajednice Crne Gore, navodeći da se manifestacija organizuje s ciljem da se ovdašnja javnost bliže upozna s jevrejskom kulturom i njenim dostignućima, a sa željom da se njeguje tolerancija upoznajući drugo i drugačije.

O djelu izraelskog književnika, nobelovca Šmuela Josefa Agnona (1888 -1970) govorila je prof. nikšićkog Filološkog fakulteta dr Aleksandra Nikčević Batrićević, koja je i otvorila izložbu
– Izložbe, kao što je ova koju nam sa izuzetnim entuzijazmom predstavlja i poklanja Jevrejska zajednica Crne Gore, treba da posluže kao podsticaj, da čitamo, da se sjećamo i da nikada ne zaboravimo ono što ostaje iza nas, ali u kreativnom smislu, onako kako je to radio Agnon.

Iste večeri, publika je bila u prilici da pogleda film „Bez tolerancije“ izraelske rediteljke Talije Lavi. Manifestacija je održana uz podršku Ambasade Izraela u Beogradu i Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada.

Ovom manifestacijom Jevrejska zajednica Crne Gore obilježila je 5. septembar, dan koji je Evropska unija proglasila Danom evropske kulture, a koji se obilježava 21 godinu. „Dani evropske jevrejske kulture” počeli su 7. septembra onlajn predavanjem prof. dr Elijazara Papa „Sefardika Balkanika i ulcinjski dani Šabataja Cvija”.