SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

27.JANUAR MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

Već petu godinu zaredom Jevrejska zajednica Crne Gore sjeća se sa tugom i pijetetom šest miliona nevino stradalih Jevreja ubijenih tokom Drugog svjetskoig rata.

Molitvom za mrtve koju je govorio Vrhovni rabin Crne Gore Luciano Moše Prelević i paljenjem svijeća odata je počast ubijenim Jevrejima i svim drugim nevinim žrtvama Drugog svjetskog rata. Na početku komemoracije kroz prikazani film o Holokaustu, prisutni, među kojima su bili predstavnici Vlade Crne Gore, pripadnici diplomatskog kora u Crnoj Gori, predstavnicu SUBNOR-a Crne Gore kao i nikšićkog i danilovgradskog UBNOR-a, prijatelji i članovi Zajednice, podsjetili su se na istorijat zločina počinjenog od strane nacističke Njemačke.

„Danas se sjećamo 6 miliona ubijenih Jevreja, sjećamo se preživjelih, sjećamo se oslobodilaca, sjećamo se žrtava svih onih koji su stali u odbranu ljudskog dostojanstva i života, Pravednika među narodima. Oni su rekli NE, pokazali su da postoji izbor, da svako od nas nosi odgovornost, bilo kao politička lider, građanin ili jednostavno ljudsko biće, podsjetila je Nina Ofner Bokan, predsjednica Jevrejske zajednice Crne Gore

Na kraju je uputila poruku o značaju ovog datuma kao i apel za mir i da se ŠOA nikada ne ponovi.

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić govorio na komemoraciji i tom prilikom je poručio da Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta služi, ne samo da se ne zaboravi ogromno stradanje jevrejskog naroda, jer tako nešto nije ni moguće, već da nam pruži šansu da iskažemo najdublji pijetet prema milionima civila koji su progonjeni i surovo stradali zbog drugačije nacionalne ili vjerske pripadnosti.

Zla koji je donio Drugi svjetski rat sjećali su se prof. Dr Melita Švob, predsjednica Udruge preživjelih Holokausta i Mila Azenštajn Stojić, preživjela logorašica. Oe su se u program uključile online.

Poseban dio programa, sastavljen od dokumentarnih i umjetničkih svjedočenja žrtava Holokausta, imali su učenici Gimnazije „Slobodan Škerović“ i Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“, sa svojim profesorima-mentorima prof. Igorom Radulovićem i profesoricom Tanjom Šaletić.

Oni su poručili, s nadom i vjerom u iskrenost i ljubav, „Nikad više“.

U ime SUBNOR-a Crne Gore, koji su prvi počeli da obilježavaju ovaj datum u našoj zemlji, govorio je Dragan Mitov Đurović, Generalni sekretar.

Na kraju je emitovana i video-poruka Gabija Aškenazija, ministra vanjskih poslova Izraela.

Ako postoji neka opšta poruka, onda je to da moramo naučiti da se zlu treba suprostaviti već u njegovim ranim fazama i da uvijek imamo izbora. Za fašizam, rasizam i antisemitizam nema mjesta u našem društvu.