SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

16.PLENARNA SKUPŠTINA SVJETSKOG JEVREJSKOG KONGRESA

 Održana 16. Plenarna skupština Svjetskog jevrejskog kongresa

25.5.2021.

 Predsjednica Jevrejske zajednice Crne Gore Nina Ofner Bokan, učestvovala je Plenarnoj sjednici Svjetskog jevrejskog kongresa održanoj 25.5.2021.

Tokom saziva 16. Plenarne skupštine SJK-a, izabrano je rukovodstvo, uključujući i reizbor ambasadora Ronalda S. Laudera za predsjednika organizacije koja zastupa 103 jevrejske zajednice širom svijeta.

U svom obraćanju (tekst govora u cjelini možete pronaći here) g. Lauder je izrazio zabrinutost zbog porasta antisemitizma tokom pandemije KOVID-19, što su potvrdili i globalni lideri koji su učestvovali na Skupštini, uključujući Reuvena Rivlina, predsjednika države Izrael, predsjednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, generalnog sekretara Organizacije američkih drzava Luisa Almagra i Generalnu direktoricu UNESCO-a Odri Azule.

Svi su čestitali Lauderi na njegovom vođstvu Svjetskog jevrejskog kongresa, borbi protiv antisemitizma i netolerancije, unapređivanju ljudskih prava na globalnom nivou, očuvanju sjećanja na holokaust i brizi o obrazovanju o holokaustu.

Naglašena je podrška Svjetskom jevresjkom kongresu i Jevrejima širom svijeta.