SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

Predsjednica Jevrejske zajednice Crne Gore Nina Ofner Bokan razgovarala sa predsjednikom Vlade Crne Gore prof. dr Zdravkom Krivokapićem

  

Premijer Krivokapić primio je predsjednicu Jevrejske zajednice Crne Gore Ninu Ofner Bokan. Predsjednica je zahvalila predsjedniku Vlade na izuzetnoj saradnji izrazivši zadovoljstvo što status Jevreja u Crnoj Gori, od crnogorskog naroda nikada nije doveden u pitanje niti jednim ciljanim postupkom ni onda kada Zajednica institucionalno nije bila definisana.

Premijer Krivokapić izrazio je veliko poštovanje prema jevreskoj kulturi i duhovnosti jevrejskog naroda čiji je uticaj od neprocjenjive važnosti za svjetsku zajednicu, ali i za prostor i narode današnje Crne Gore, gdje su zabilježeni prvi materijalni tragovi Jevrejske zajednice još iz antičkih vremena.

Premijer je sa ponosom istakao činjenicu da je Crna Gora jedna od rijetkih država, čiji vladari, ali ni narodi, u svojoj prošlosti, ni u savremenom razdoblju, nijesu pokazivali netrpeljivost ili diskriminaciju u odnosu na stanovništvo jevrejskog porijekla, a što je bilo imanentno mnogo prosperitetnijim sredinama. Takođe, izrazio je potpunu spremnost i potrebu da se što prije obnovi i upotpuni Mješovita komisija, kako bi sve tačke iz Temeljnog ugovora sa Jevrejskom zajednicom doživjele svoju potpunu i suštinsku realizaciju.

„Poštovanje Temeljnog ugovora je od izuzetne važnosti za Jevrejsku zajednicu. Da bi se u potpunosti nastavilo njegovo sprovođenje potrebno je osvježiti Mješoviti komisiju, stoga se nadam da ćemo tu proceduru završiti vrlo brzo. Naš primarni cilj jeste izgradnja sinagoge, koja će, kako kaže Vrhovni rabin Crne Gore Luciano Moše Prelević, biti kuća molitve i učenja, ali i duhovni i arhitektonski ukras Podgorice i Crne Gore“, poručila je Nina Ofner Bokan.