SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

10 godina Jevrejske zajednice

Jevrejske zajednice Crne Gore obilježila 10 godina postojanja

 Povodom 10 godina postojanja Jevrejske zajednice Crne Gore u četvrtak veče, 2. septembra, u Crnogorskom narodnom pozorištu, održana je prigodna svečanost kojom je istovremeno počela manifestacija „Evropski dani jevrejske kulture“.

Svečanosti su prisustvovali predstavnci Vlade i Skupštine Crne Gore, članovi diplomatskog kora, predstavnici vjerskih zajednica, članovi i prijatelji Jevrejske zajednice Crne Gore.

Na samom početku, nakon intoniranja himni Crne Gore i države Izrael, pročitano je pozdravno pismo predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji je između ostalog istakao:

– Tokom prethodnog perioda izgrađana je zajednica kao snažan isntrument očuvanja jevrejskog kulturnog i nacionalnog identiteta u Crnoj Gori i jugoistočnoj Evropi, zajednica posvećena politici stabilnosti, evropeizaciji zapadnog Balkana i našoj zajedničkoj evropskoj budućnosti. To nasljeđe moramo svi zajedno očuvati i dalje unapređivati – rekao, između ostalog, Đukanović.

U ime Jevrejske zajednice Crne Gore, prisutnima se obratila predsjednica Jevrejske zajednice Nina Ofner Bokan. Ofner Bokan je kazala da je zahvalna onima koji su osnovali Zajednicu koju je nazvala “malim kamenčićem koji crnogorski mozaik čini još ljepšim, još šarenijim i još skladnijim”. Toplo se zahvalila i uručula plakate osnivačima ili njihovim potomcima.

Đina Lazar se zahvalila u ime osnivača i podsjetila da je u septembru 2011. godinu prvi put predstavljena Jevrejska zajednica u Crnoj Gori koju je činila “mala grupa ljudi sa svojim životnim pričama koje mogu biti romani za sebe”.Ni jedan narod nije progonjen kao jevrejski, a narod Crne Gore otvorio mu je vrata i srce kad su bili u nevolji, kazala je Lazar podsjećajući da se njen otac krio u Nikšiću tokom Drugog svjetskog rata.

– Tajna održavanje jevrejske kulture i samog naroda jeste saznanje da se poštuje prošlost jer će se samo tako graditi budućnost – poručila je na kraju ona izražavajući uvjerenje da će Jevrejska zajednica u budućem periodu proširiti aktivnosti i afirmisati saradnju sa svim zajednicama u Crnoj Gori.

Putem Zoom aplikacije, goste je pozdravio nerezedinetni ambasador Izraela u Crnoj Gori Jahel Vilan. U svom obraćanju kazao je da je život Jevreja uvijek izazovan ali da su pripadnici ovog naroda koji žive u Crnoj Gori srećni jer žive u zemlji u kojoj ne postoji antisemitizam niti tradicija netrpeljivosti.

Iste večeri počela je i manifestacija “Evropski dani jevrejske kulture”. Otvorila je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta prof. dr Vesna Bratić, ističući da se snaga i trajnost jevrejskog nasljeđa ogleda u spoju tradicije i savremenosti. Bez tog saglasja, kako je rekla, ni jedna kultura ne može sačuvati svoju autentičnost u ubrzanim i sve traumatičnijim odnosima savremenog svijeta.

– Iako istorija ne bilježi značajniju prisutnost Jevreja u Crnoj Gori, istorijsko iskustvo naroda Crne Gore i plemena Izraeljevog sadrži brojne sličnosti kojima je ishodište u stalnoj i mukotrpnoj borbi, stradalništvu i istrajnosti u očuvanju slobode – kazala je Bratić.

Ministarka je poručila da je u proteklih deset godina postojanja Jevrejske zajednice učinjeno mnogo na boljem upoznavanju nasleđa ovog naroda, a tradicionalno prijateljstvo dva naroda podignuto na viši nivo.

 U nastavku večeri održan je koncert pod nazivom “Dijalog dobrih tonova” u okviru ovogodišnje teme Evropskih dana jevrejske kulture – arije na jevrejsku tematiku i kompozicije čiji su autori jevrejskog porijekla. Učestvovali su dirigent Stefan Zekić, sopran Evgenija Jeremić, mecosopran Ana Radovanović, tenor Marko Živković i bariton Vuk Zekić, pijanista Marko Bogdanović i violončelista Ladislav Mezei, a program je osmislila operska rediteljka Ana Grigorović.

Zvanice i gosti proslave imali su čast da čuju i video poruku predsjednika Izraela Jicaka Hercoga koji je pripadnicima jevrejskog naroda čestitao predstojeće praznike – Novu godinu i Jom kipur.