SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

MAHAR 2021

 

Osma po redu „Mahar“ konferencija održana u Budvi u hotelu „Avala“ od 21-24.10.2021.

Iako u izuzetno izazovnim vremenima i izmijenjenim okolnostima, Jevrejska zajenica Crne Gore je uspjela da organizuje osmi po redu “Mahar“.

Konferenciju je svečano otvorio prof.dr Zdravko Krivokapić, predsjednik Vlade, a u ime Zajednice, srdačnu dobrodošlicu učesnicima poželjeli su: predsjednica Jevrejske zajednice Crne Gore Nina Ofner Bokan i Luciano Moše Prelević, Vrhovni rabin Crne Gore. Pozdravnu riječ učesnicima Mahara uputio je ambasador Izraela u Srbiji i nerezidentni ambasador Izraela u Crnoj Gori Nj.E. Yahel Vilan.

U ime Svjetskog jevrejskog kongresa prisutne je pozdravio Ernest Herzog, Izvršni direktor za Operacije, a u ime Evropskog jevrejskog kongresa Johanan Seynave, politički direktor.

U znak zahvalnosti za podršku, pomoć i saradnju uručene su medalje "Operation Brothers", uvaženim gostima prof. dr Zdravku Krivokapiću, Nj.E. Jahelu Vilanu, Ernesti Herzogu, Johananu Seaynave i Izraelu Sabagu.

Tokom tri dana, pod sloganom „Mostovi nade“ otvorene su značajne teme i razmijenjena iskustva, pored ostalog, i o gorućoj temi, a to je korona virus.

Program je počeo izložbom „Jevrejska materijalna i nematerijalna kulturna baština u Kotoru“, a otvorili su je: Marija Novaković, arhitekta-konzervator i Bogdan Kušević, arhitekta, autori izložbe, kao i Jasminka Grgurević, konzervatorka-restauratorka. Ispred Zajednice prisutnima se obratio Slaven Radimiri koji je učestvovao  i dao značajan doprinos ovom projektu.

Drugi dan Konferencije započet je temom „Balkan-Izrael, jake veze i interesi“, o kojoj je govorio Nj.E. Jahel Vilan, ambasador Izraela u Srbiji i nerezidentni ambasador u Crnoj Gori. Na temu „Ekstremna desnica i neo – Nacizam“ govorio je Ernest Herzog, izvršni direktor za Operacije, Svetski jevrejski kongres.

Predstavnici Evropskog jevrejskog kongresa Johanan Seynave, politički direktor Eitan Bergman i Dani Čoeka, predstavili su ovu najznačajniju jevrejsku organizaciju u Evropi.

Uri Stossel, direktor razvoja asocijacije „Zichron Menachem“ predstavio je organizaciju a potom je govorio o misiji pružanja pomoći djeci oboljeloj od kancera i njihovim porodicama u 2021 godini.

U okviru programa predstavljena je i knjiga „Sinagoge u Vojvodini  - svedoci prošlosti“. Knjigu je predstavio Goran Levi, jedan od autora.

Film „Porajmos“, prikazan je u večernjim časovima drugog dana Konferencije, a predstavili su ga Sandra Papo Fišer, predsjednica Jevrejske opštine Sombor i Dušan Jović, producent i scenarist.

U okviru teme „4000 godina jevrejske nade – od Abrahama, našeg praoca, do Abrahamovih sporazuma“ o kojoj je govorila Neomi Izhar, izraelska istoričaraka, posebna pažnja posvećena je operaciji „Velveta“, plemenitom činu bivše Jugoslavije (Crne Gore), zahavljujući kom je omogučeno osnivanje izraelskog ratnog vazduhoplovstva.

Avner Avraham je govorio o operacijama Mosada – spašavanju i dovođenju Jevreja u Izrael u prvim godinama nakon osnivanja države Izrael, Yola Reitman o spašavanju Jevreja iz Etiopije i njenoj ulozi u „Operaciji Brothers“.

Na panelu „Ujedinavanje raznolikih zajednica izraela“ govorili su Nadim Amar, advokat i aktivista, iz zajednice Druza i Pierre Lavi, član menadžmenta iranskih Jevreja – Sushan Habira.

U krugu aktuelnosti, tema COVID – 19, takođe je bila dio programa. O ovoj temi, o iskustvima suočavanja Izreala i Crne Gore sa pandemijom, u okviru završnog panela govorili su prof. dr Olivera Injac, ministarka Odbrane u Vladi Crne Gore i brigadni general u penziji, prof.dr Efraim Lapid.

Moderator je bila Maxine Bender Dovere.

Za lijepu atmosferu pobrinuo se bend „Doria“, Olivera Nedovića, člana Jevrejske zajednice Crne Gore i njegova divna ćerka Doria.

Realizovan u organizaciji Jevrejske zajednice Crne Gore, Mahar je podržan od strane Svjetskog jevrejskog kongresa, Evropskog jevrejskog kongresa, JOINT-a i Ambasade Izraela u Beogradu.