SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

DANI EVROPSKE JEVREJSKE KULTURE 2022

 

Evropski dani jevrejske kulture – Džez muzikom za obnovu

Povodom obilježavanja Evropskih dana jevrejske kulture, u Podgorici je večeras na Trgu nezavisnosti upriličen koncert izraelske džez pjevačice Dafne Levi, u organizaciji Jevrejske zajednica Crne Gore i Ambasade Izraela. Koncert je održan pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, Svjetskog jevrejskog kongresa, JDC-a i Takt produkcije.

Ispred organizatora prisutne su pozdravili r. Luciano Moše Prelević, Vrhovni rabin Crne Gore i Glavni rabin Hrvatske i Nj.E. Jahel Vilan, ambasador Izraela u Beogradu i nerezidentni ambasador u Crnoj Gori i

Vrhovni rabin Crne Gore Luciano Moše Prelević naglasio je da je obilježevanje Evropskih dana jevrejske kulture prilika za bolje povezivanje naroda dvije zemlje i dodao:

„Drago mi je da je stvorena ova zajednica, koja pokušava da se uključi u društvo i da doprinese daljem razvoju. Dani jevrejske kulture su zapravo dani otvorenih vrata, imaju za cilj da se prevaziđu predrasude o ovom narodu. Kulture ove dvije zemlje se prepliću i imaju mnogo toga zajedničkog. Želimo vas upoznati sa stvarnim našim bićem, sa onim što jesmo.“

Kroz ovu kulturnu manifestaciju koja se organizuje od 2000. godine, ističe se raznolikost i bogatstvo judaizma, njegov lokalni, regionalni i istorijski značaj. Crna Gora i Jevrejska zajednica Crne Gore postale su dio ove velike jevrejske porodice prije tri godine. Manifestaciju je od samog početka podržao Glavni grad/Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada.

U ime Glavnog grada prisutne je pozdravio gradonačelnik dr Ivan Vuković koji je podsjetio na važnost jevrejske kulture za naš grad i državu, bez koje savremenu civilizaciju nije moguće zamisliti.

„Jevrejska kultura čini jedan posebno lijep kamenčić u mozaiku multietničke i multikulturalne Crne Gore, kojom se toliko ponosimo. Jevrejska kultura na ovim prostorima ima duboke korijene. Iako je relativno malobrojna, jevrejska zajednica je uvijek, kroz istoriju igrala važnu ulogu u društveno političkim procesima u našoj zemlji. To je tako i danas, i mi smo veoma ponosni na tu činjenicu. Ja bih kazao da je to u neku ruku i logično, imajući u vidu da su najsvjetlije tradicije kojima se Crna Gora ponosi antifašizam i slobodarstvo, i da upravo u tom svjetonazoru, jevrejska kultura se najbolje razvija i Jevreji se osjećaju kao svoji na svome.“

Gradonačelnik je istakao da će gradska uprava nastaviti da daje značajan doprinos unapređenju položaja Jevrejske zajednice u Crnoj Gori kao I da će udvostručiti napore da u dogledno vrijeme proslavimo otvaranje sinagoge u Podgorici.

Događaju su prisustvovali predstavnici Vlade Crne Gore,  kabineta Predsjednika Crne Gore, članovi diplomatskog kora, članovi i prijatelji Zajednice.