SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

MAHAR 2022

 

U organizaciji Jevrejske zajednice Crne Gore, a uz finasijsku podršku Svjetskog jevrejskog kongresa, Evropskog jevrejskog kongresa, JDC-a, Ambasade Izraela u Beogradu i Opštine Budva, tradicionalna konferencija „Mahar“ održana je po deveti put u hotelu „Avala“ u Budvi, od 20-23. 2022. 

Konferenciju je otvorila gospođa Danijela Đurović, predsjednica Skupštine Crne Gore, a u ime domaćina učesnike je pozdravila predsjednica Jevrejske zajednice Crne Gore Nina Ofner Bokan.

 Prisutne su pozdravili i nerezidentni ambasador Izraela u Crnoj Gori Nj. E. Jahel Vilan, Vrhovni rabin Crne Gore Luciano Prelevic, kao i predstavnici Svjetskog jevrejskog kongresa Maja Samokovlija, Evropskog jevrejskog kongresa Maria Bagdasarova i r. P. Goldsmith iz CER-a.

Program „Mahar“ konferencije, pod sloganom  „Sjećanje, Posvećenost, Budućnost“ bio je ispunjen vrlo zanimljivim predavanjima i izložbama. Program je počeo iste večeri, kada je g. Nenad Fogel predstavio knjigu i otvorio izložbu   "Dve zemunske sinagoge". Sljedećeg dana, program je počeo predavanjem pod nazivom "Izraelske vazduhoplovne snage - od Kapina polja do jedne od najelitnijih snaga na svijetu" g. Joela Fišera, pilota, geologa, čovjeka koji je preživio Holokaust.

Izložbu pod nazivom "Danilo Kiš - od Lovćena do Pariza" otvorila je gospođa Paskal Delpeš, a potom je govorila na temu "Danilo u svijetu".

O simbolici maslina u judaizmu govorili su r. Luciano Moše Prelević i Feđa Aaron Bućić, umjetnik iz Hrvatske. 

 Predstavnici Evrpskog jevrejskog kongresa, Maria Bagdasarova, direktorica Biroa za projekte i diplomatske poslove Evropskog jevrejskog kongresa i Dani Choueka, šef Menadžmenta za krizne situacije EJK upoznali su prisutne sa aktivnostima EJK i Centra za bezbjednost kroz prezentaciju "Evropski jevrejski kongres i Centar za bezbjednost  - ujedinjuju i štite jevrejske zajednice širom Evrope".

Jevrejska opština Zrenjanin se  predstavila predavanjem "To smo mi". Prezentaciju su, sa kratkim uvodom o istorijatu i revitalizaciji Opštine, s posebnim akcentom na aktivnostima poput "Makabijade" "Korak Naprijed" itd, pripremili i prezentovali:

gospođa Lidija Radin, sekretarka Opštine i koordinatorka Socijalne službe, g. Borislav Nuhanović, koordinator projekta "Makabijada" i odbora hevra kadiš i gospođa Ivana Kukolj Solarov, koordinatorka sekcije za kulturu.

Gospođa Ariel Rodal Spieler, članica jevrejskog diplomatskog kora Svjetskog jevrejskog kongresa,  održala je predavanje na temu "Jevrejska žena - dans i sjutra", a g. Michael Wegier ,  Izvršni direktor Borda britanskih Jevreja govorio je o razlici između istorije i sjećanja (Zachor na hebrejskom) u jevrejskoj tradiciji i istraživanju kako pravilno razumijevanje sjećanja može da odvede Jevreje ka razvoju i životu veoma bogate tapiserije jevrejskog života koja je povezana sa tradicijom, ali duboko i sa savremenim svijetom.

Za lijepu atmosferu pobrinuo se Kontra Kvartet iz Maribora i plesni Klub Modest iz Tivta.

Konferenciji je prisustvovalo preko 500 gostiju iz skoro 20 zemalja.