SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

Izložbom "Holokaust - Uništene sinagoge" obilježen 27. januar

                   

Jevrejska zajednica Crne Gore obilježila je 27 januar, Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, izložbom „Holokaust – Uništene sinagoge“, koja je nastala kao rezultat saradnje Jevrejske zajednice, SLŠ „Petar Lubarda“ sa Cetinja i SGGŠ „Inž. Marko Radević“ iz Podgorice.

Događaju su prisustvovali predstavnici Vlade, diplomatskog kora, članovi i prijatelji zajednice kao i predstavnici škola i učenici.

Predsjednica Jevrejske zajednice Crne Gore Nina Ofner Bokan je kazala da je 27. januar dan kada je oslobođen logor Aušvic – Birkenau, te se na ovaj datum s tugom sjećamo stradalih, odajemo počast preživjelima, spasiocima i oslobodiocima. Naglasila je da se Holokaustu, istorijskom događaju bez presedana, mora učiti da se nikada više nešto tako ne bi dogodilo.

„Sjećanje je naša obaveza, zato je neophodno edukovati mlade ljude i kroz priču o Holokaustu omogućiti im uvid i istraživanje o ljudskom ponašanju i društvenoj odgovornosti. Dovesti ih do saznanja da je neophodno cijeniti, njegovati i čuvati demoratske vrijednosti, da diskriminacija, ravnodušnost i ćutanje o tuđoj nesreći može da dovede do posljedica genocidnog karaktera“ istakla je, pored ostalog, Ofner Bokan.

Ministar pravde Marko Kovač je otvarajući izložbu kazao da sjećanjem na žrtve Holokausta upozoravamo na užasne zloćine koji su počinjeni nad nedužnim žrtvama kojima sada zauvijek u ime čitavog crnogrskog društva iskazujemo naše najdublje poštovanje.

„Pijetet i solidarnost sa žrtvama kao i osuda zloćinaca i njihovih ideologija predstavljaju našu moralnu obavezu, a svjedočanstva preživjelih i njihovih porodica permanentna su opomena za buduće generacije“ istakao je ministar Kovač.

Autori crteža porušenih sinagoga su: Teona Pavićević, Tamara Ćirović, Mariia Kuznecova, Ognjen Vujović, Janja Ćetković, Elena Perović, Lana Bučuk, Aleksandar Šćepanović, Irina Savić, Daria Konkova, Mileva Čolović, Staša Stević, Teodora Senić, Dara Mihaljević, Ivana Šćepanović, Katarina Krgović, Tamara Zeković, Sebastijan Bajra, Teodora Šoškić, Mia Šuković i Jovana Bulatović.

Izložba je otvorena u galeriji hotela Cue u Podgorici.