SJ Tekmag - шаблон joomla Продвижение

header6

Vrhovni rabin Izraela Jon Mecger u Crnoj Gori

Poštovanje svih vjera najbolji znak demokratije


PODGORICA -- Jevrejska vjera bi trebalo da bude priznata kao zvanična u Crnoj Gori, isto kao što su to hrišćanska i muslimanska, poručio je juče vrhovni rabin Izraela Jon Mecger prilikom prve zvanične posjete našoj zemlji.
Rabin Mecger se, kako je kazao na konferenciji za novinare, nada da će novoosnovana Jevrejska zajednica biti „prava zajednica", a ne „samo organizacija", ističući da su tu ideju jednoglasno podržali svi crnogorski zvničnici sa kojima je imao prilike da razgovara.
- Najbolji znak demokratije je kada se poštuju sve religije i kada svako ima slobodu da koristi svoje vjerske običaje. Osjećamo veliku solidarnost sa crnogorskim narodom jer ste i vi, kao i Jevreji, mali narod koji se kroz istoriju borio za samostalnost i priznanje -- kazao je Mecger.
On je poručio da je „naša država mala i kvalitetna", te da će mu „biti čast da Jevrejima širom svijeta preporuči da posjete Crnu Goru".
- Jevreji su ovdje našli sklonište za vrijeme Drugog svjetskog rata dok su u drugim zemljama bili progonjeni -- kazao je Mecger, naglašavajući da su Jevreji prepoznati kao pametan i vrijedan narod, i da mogu dati veliki doprinos razvoju Crne Gore.
Vrhovni rabin Izraela kazao je da je zadovoljan sastancima sa našim zvaničnicima, ističući da sa njima nije potpisao nikakav sporazum ili ugovor.
- U vjerskim krugovima nije običaj da se potpisuju ugovori. Nijesmo došli da potpišemo već se oslanjamo na riječ i dužni smo da se pridržavamo te riječi, zbog Boga. Nijedan političar ne želi da ima problema sa Bogom -- poručio je uz smijeh Mecger.
Mecger je kazao da je katolička crkva Jevreje zvanično oslobodila tereta da su oni ubili Hrista.
- To je zvanično dodato u katoličkoj vjeri i zapisano. Biću zadovoljan kada i pravoslavna crkva to prihvati -- rekao je rabin Mecger.
Na pitanje novinara da li Jevrejska zajednica potražuje nekretnine u Crnoj Gori, kao što je to slučaj u Srbiji, predsjednik Zajednice Jevreja u našoj zemlji, Jaša Alfandari, kazao je da nemaju takvih potraživanja.
On je pojasnio da u Risnu postoji kuća koja je u vrijeme Kraljevine Jugoslavije pripadala Ženskom društvu Jevrejske opštine Beograd, i nju sada potražuje Savez jevrejskih opština Srbije.
- Nikakva druga potraživanja ne postoje -- poručio je Alfandari.
Vujanović: Crna Gora se ponosi antifašizmom
Glavnog izraelskog rabina Jona Mecgera primili su juče predsjednici države, parlamenta i Vlade - Filip Vujanović, Ranko Krivokapić i Igor Lukšić.
Predsjednik Vujanović je svom gostu kazao da je ponosan na crnogorski antifašizam i na odnos Crne Gore prema Jevrejima tokom II svjetskog rata ističući da je to osnov trajnog prijateljstva građana Crne Gore sa Jevrejima.
Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić informisao je rabina Mecgera o skladu i toleranciji među građanima različitih vjera i nacionalnosti u Crnoj Gori.
- Različitost u Crnoj Gori je njeno najveće bogatstvo, koje je odoljelo iskušenju vremena koja su iza nas. Jevreji u Crnoj Gori su dio nje, dio njene istorije i budućnosti -- istakao je Krivokapić.
Premijer Lukšić iskazao je uvjerenje da će se u Crnoj Gori, koja njeguje toleranciju i poštovanje među svim vjerskim zajednicama, unaprijediti prijateljska saradnja i sa jevrejskom zajednicom.